Du ved måske allerede, at en varmepumpe er den rigtige løsning for dig. Det kan også være, at du endnu ikke har truffet den endelige beslutning om, hvilken varmekilde, der bedst egner sig til din husstand.

I denne guide kan du læse fordelene ved at opvarme dit hjem med en varmepumpe og blive klogere på, hvilken type varmepumpe, som bedst passer til netop din bolig.

Varmepumpe – hvorfor?

Måske kommer det ikke som den helt store overraskelse, at en varmepumpe er et særdeles miljøvenligt alternativ til det gamle oliefyr, der udleder store mængder af CO2 hvert eneste år – faktisk helt op til 7.420 kilo! Men vidste du, at varmepumpen også er et langt bedre alternativ end for eksempel almindelig elvarme? Selvom varmepumpen kører på el, er det kun på et niveau, der svarer til en fjerdedel af den strøm, som en el-radiator bruger for at varme et hus op.

En varmepumpe opvarmer dit hus ved at udnytte enten varmen i luften eller jorden. Fordi varmepumpen udnytter naturens egne ressourcer, kan varmepumpen bruges i alle slags husstande. Her er det blot vigtigt, at huset er ordentligt isoleret for at sikre en så stabil varme som muligt og for at undgå, at pumpen bryder sammen på grund af overbelastning og store udsving.

Typer af varmepumper – sådan fungerer de

Når man taler om varmepumper, taler man primært om 5 forskellige slags:

  • Jordvarme
  • Luft til vand
  • Luft til luft
  • Boligventilationsvarmepumpe
  • Brugsvandsvarmepumpe

Jordvarme

Jordvarme, eller det man kalder væske til vand, udnytter varmen i jordens øverste lag. Igennem en lang slange, der er gravet en meter ned under jorden, bliver jordvarmen ledt til varmepumpen via slangen, der indeholder væske. Med hjælp fra en vekselvarmer føres jordvarmen videre til husets varmeinstallation til både opvarmning af brugsvand, varmerør og radiatorer. Denne form for løsning er den dyreste, fordi der skal graves jordslanger ned i din have. 

Det stiller krav til blandt andet, hvor langt du har til naboen, og hvor stor din have er – den skal som minimum være 300 m2. Til gengæld er fordelen ved denne type varmepumpe, at der ikke er nogle synlige installationer. Prisen ligger imellem 80.000 – 130.000 kr.

Luft til vand

Luft til vand er en varmepumpe, der bruger varmen i luften – både indendørs eller udendørs – til at lave mere varme. De fleste vælger denne type varmepumpe. Dette skyldes, at luft til vand varmepumpen ikke kræver nedgravning af slanger og er dermed en både billigere og lettere løsning end jordvarmepumpen. 

Luft til luft

Luft til luft varmepumpen udnytter udelukkende varmen i luften udenfor. Varmen udvindes fra luften og cirkulerer rundt i huset. Dette er ofte en løsning, som sommerhusejere vælger, og skal for det meste kombineres med et udsugningsanlæg samt en varmeveksler. Denne løsning er ret billig, men kan heller ikke varme brugsvand op.

Boligventilationsvarmepumpe

Boligventilationsvarmepumpe egner sig som ventilation og supplement til opvarmning i huse, der er velisolerede, og som har en dyr form for varmekilde. Denne form for varmepumpe kan både opvarme og nedkøle luften, alt efter behov. Nogle boligventilationsvarmepumper kan også opvarme brugsvand, men det er ikke alle typer.

Brugsvandsvarmepumpe

Brugsvandsvarmepumpen er til dig, der skal have opvarmet dit brugsvand og som har en dyr varmeløsning uden mekanisk ventilation. Du kan også opvarme f.eks. gulvet på badeværelset, men løsningen egner sig ikke til hele huset og kræver udsugningskanaler i bryggers, badeværelse og køkken.

Hvilken pumpe er mest effektiv?

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, hvilken af pumperne, der er mest effektiv. Som du måske har bemærket, findes der ikke et entydigt svar på dette spørgsmål. Det afhænger selvfølgelig af behovet! Har du for eksempel et stort energiforbrug? Så er jordvarmepumpen en god løsning.

Hvis vi taler om kroner og ører, er der også mange, som peger på jordvarmepumpen, der giver den største besparelse på elregningen. Dette skyldes, at jorden indeholder varme hele året rundt.

Når der alligevel er mange, som vælger luft til vand løsningen, skyldes det ganske enkelt, at løsningen er billigere at etablere og kræver ikke så meget. Derfor er det uhyre individuelt, hvilken type pumpe, der er den rigtige.

Hvad kan du spare?

Ved at skifte dit gamle oliefyr eller naturgasanlæg ud med en varmepumpe anslås det at du kan spare omkring 12.000 kr. om året. Simpelthen fordi en varmepumpe udnytter ressourcerne 3 gange bedre end andre former for opvarmning. Tilbagebetalingstiden for installeringen af varmepumpen er for luft til vand mellem 3 – 5 år, og ligger for væske til vand (Jordvarmepumpen) mellem 5 – 10 år.

Den forventede levetid for en varmepumpe ligger mellem 15 – 20 år. Det kan altså betale sig. Det er også værd at skrive sig bag øret, at denne form for varmekilde har et minimalt behov for vedligeholdelse. En gang om året, skal pumpen have et servicetjek – mere kræves der ikke.

Hav styr på tjeklisten

Nu er du forhåbentlig blevet klogere på, hvilke forskellige typer varmepumper, der findes på markedet, og hvad de hver især kan tilbyde dig. Med denne viden i baghovedet, er det en god idé at gå en tjekliste igennem, så du kan træffe den rigtige beslutning:

1. Sørg for at varmepumpens ydelse passer til størrelsen af dit hus

2. Sørg for at dit hus er ordentligt isoleret, så varmen ikke siver ud og du spilder dine penge

3. Undersøg hvor stort din husstands energiforbrug er

4. Sørg for at du får en årlig vedligeholdelsesaftale på din varmepumpe, så levetiden forlænges

5. Kontakt Varmepumpe-guide for hjælp

Med disse råd er du godt på vej til en billigere, mere miljøvenlig varmekilde. På den måde bidrager du sammen med tusindvis af andre danskere til den grønne omstilling.

Husk på at du med fordel kan benytte håndværkerfradraget, når du får installeret en varmepumpe i dit hjem.  Derudover kan du søge om energitilskud. Jo mindre CO2 udslip du har, jo mere kan du få i tilskud. Sammen med håndværkerfradraget kan du spare mange tusind kroner. Husk blot at søge om tilskuddet, inden du kaster dig ud i den grønne omstilling.

Har du brug for mere viden? Så kontakt Varmepumpe-guide for hjælp!